Sedan 2017 är jag bosatt i Umeå med partner och katter. Här har jag ateljé i konstnärskollektivet Kreativ Kollektiv som ligger mellan Bildmuseet och Bokcafé Pilgatan.

Idag målar och illustrerar jag i huvudsak till ett förlag och har utöver det samarbeten med några gallerier. Någon gång emellanåt nappar jag på erbjudanden om separatutställning, personliga beställningar, kreativa förslag och samarbeten.Artistnamn Idjeli och signatur IJL, helt enkelt en förkortning av mina förnamn Ida Jennie Linnéa. Jag föddes på Nobeldagen 1979 i Halmstad och växte upp som lillasyster i familjen Svensson.

Som du ser så målar jag med penseln i munnen och det gör jag eftersom jag har en diagnos som kallas AMC. Den innebär att jag inte kan använda mina armar eller ben. Att måla med munnen är ingen stor sak för mig eftersom jag alltid gjort det, men jag har förstått att många finner det imponerande. Till viss del kan jag förstå det, men jag hoppas att Du som betraktare främst tilltalas av målningarnas motiv, uttryck och känslorna de ger dig.


Redan som barn visste jag att jag ville leva ett liv med färg och penslar. Jag skyndade mig alltid hem från skola och lek för att måla. Golvet i mitt rum var täckt med pennor, penslar och målar-papper.

Om nätterna låg jag vaken och tänkte på vad jag skulle måla dagen efter. Hjärnan vilade sällan. Bänklocket i skolan var fullklottrat med krumelurer. Likaså boksidor, dörrkarmar och andra ytor som kom i min väg.


I högstadiet hängde jag mycket i bildsalen och biblioteket. Läste poesi, målade, slukade faktaböcker om måleri och konstnärsbiografier (och åt mängder med äpplen). I åttan fick jag tillgång till ett rum som stod tomt där jag klottrade väggarna fulla.


När jag var 16 flyttade jag från min familj till ett studentboende i Stockholm. Jag älskade varje minut på gymnasiet och det estetiska programmet. Huvudstaden gav mig konst, musik, teater, sammanhang och tillhörighet. Jag började hitta mig själv och mitt uttryck.

Varje sommarlov tillbringade jag på Konstskolan i Halmstad.


Efter studenten utbildade jag mig på Falkenbergs Konstskola och därefter på Swedish Academy of Realist Art i Stockholm.


Jag är tacksam över att kunna jobba med min största passion här i livet. Hårt slit, lite tur och tillfälligheter har gjort att jag kunnat visa och sälja mina målningar på gallerier, museer, konsthallar, konstrundor, mässor och kulturevent så väl i Sverige som Europa och USA.
Min första separatutställning ägde rum på Falkmanska caféet i Falkenberg 1999. Därefter separat och samlingsutställningar på t ex Mjellby konstmuseum, Art Town Kristianstad, Sweden Rock Festival, Nordic Art Köpenhamn, Hell's Kitchen Manhattan och Nassau Coliseum New York.

 


KONTAKT: